Risker för takläckage2019-01-07T20:33:39+02:00

Hur uppstår ett takläckage?

Inget tak är tätt för evigt. Till slut tränger fukten in. Men hur lång tid tar det?  Vad är det som händer?  Varför börjar taket till slut att läcka?  Kanske går det att förhindra, om du lär dig att känna igen varningssignalerna…

BoVerket rekommenderar att du byter tak efter 25 år. Varför? Jo, för att alla takmaterial åldras och slits. Det kan vara väldigt bra för dig som husägare att veta hur detta går till, så att du kan agera. Här har vi därför samlat lite information kring takläckage. Hör gärna av dig med dina frågor och funderingar till oss.

Takläckage kommer alltid smygande

Plötsligt regnar det in. Eller rättare sagt: en dag upptäcker du att det kommer in vatten genom taket. Men då har läckaget redan pågått i flera år. Sanningen är att alla takläckage kommer smygande. Klicka här för mer info om takrenovering!

rialav


vallohagen

Det här är vad som händer

  • Väder och vind nöter på ditt tak. Dygnet runt, år efter år.
  • Mossa, alger, löv och skräp drar åt sig fukt och håller kvar fukten.
  • Fukten kryper in i små sprickor, skarvar etc.
  • Vid minusgrader blir det frostsprängningar.
  • Sprickorna blir då större.
  • Regn, snö och hagel letar sig in.
  • Sommarhettan töjer och drar i materialet
  • UV-strålning och gassande sol torkar ut.

Allt detta sker sakta. Just därför är det så förrädiskt. Till slut uppstår en smygläcka på ditt tak – till och med plåttak kan smygläcka. Alla material åldras och nöts ned.


Takets värsta fiende är stormen. Den kan påskynda ett takläckage.

Stormar kan flytta takpannor, lossa infästningar i plåttak, skada gavlar och vindskivor, blåsa in fukt på fel ställen… osv. Dessutom är nedfallande grenar en av de vanligaste skadeorsakerna på tak. Du ska alltid inspektera ditt tak efter en storm.

När uppstår en smygläcka på ditt tak?

Utan en undersökning är det omöjligt att gissa. Det kan ske om 10 år – eller 10 månader. Därför anser BoVerket att du ska byta efter 25 år. Att upptäcka en skada för sent kan i värsta fall kosta flera hundratusen kronor.

Därför ska du boka en besiktning nu. Förlåt om vi tjatar… men vi måste. Alldeles för många husägare chansar. Gör inte det. Ta det säkra före det osäkra och skaffa dig fakta om hur ditt tak mår. Då får du samtidigt klarhet i om det saknas skydd mot halkolyckor, fall, snöras, översvämmade hängrännor etc. Både takmaterial och takutrustning har utvecklats väldigt mycket de senaste 20-25 åren och det kan göra stor skillnad att modernisera.