Strålkastare2019-05-26T11:21:07+02:00
  • LED-strålkastare

LED-strålkastare med högre lumen och bättre färgåtergivning

LED-strålkastare med högre lumen och bättre färgåtergivning med hög prestanda och kvalité. LED i högre ljusstyrkor eller lumen som det kallas har haft svårt att få fram det verkliga ljuset. Med det verkliga ljuset avses solens ljus som ligger på Ra100 som är en mätenhet i andra fall kallat CRI, som är amerikanska för Color Rendering Index. Den utfasade glödlampan hade ett högt CRI. I paritet med solen på Ra100. Belysning efter glödlampan har inte nått dessa värden. Viss belysning återger de verkliga färgerna väldigt dåligt. Det gjorde även LED-belysning i början. Tills vi fick tag på en LED-strålkastare som utvecklats precis för de rätta ändamålen.  LED-strålkastaren kommer från en av våra underleverantörer som själva utvecklat strålkastaren i nära kontakt med sina leverantörers ingenjörer.

Du kan också läsa om våra andra tjänster här!

LED hade tidigare ett färgtemperatur som gav ett gråaktigt ljus

Den tidiga LED-belysningen kämpade med att få upp sin CRI. Den tidigare LED-belysningen hade ett CRI kring 40 och sedan 60. Något som inte ens passar som utomhusbelysning. Utomhus räcker dock ett CRI på Ra70. Problemet med dålig färgåtergivning kanske inte i första hand ses med det för det dolda ögat. Men när kameror och filminspelning är igång kan man tydligt se det gråaktiga ljuset. Vi har sett skräckexempel på arenor där man installerat strålkastare med lågt CRI. Där spelas matcher osv. Man vill inte gärna att hemmalagets färger ska visa annan färg än vad de egentligen har. Dessutom är det viktigt att film och foton från arenor och matcher blir perfekta. För det krävs flimmerfri belysning med högt CRI-värde. Det var särskilt svårt att få upp en hög färgåtergivning i lampor med kraftigare ljusstyrka. Strålkastarna är ett exempel. Också kallade floods eller floodlights på grund av sin breda ljusbild. Som i och för sig kan väljas från 10° till 120° vid behov. Men finns i alla vinklar däremellan med 20°, 30 °,45°, 60°, 75°, 90° m.fl.

LED-strålkastare med CRI på Ra95 och en ljusstyrka på 180 lumen per watt

De första LED-strålkastarna vi saluförde hade ett högt CRI-värde med Ra93. Vår återförsäljare hade tagit fram strålkastaren för ett specifikt ändamål. Byggbelysning och strålkastare hade länge haft vissa tillkortakommanden. Många valde därför att så långt det gick använda den äldre belysningen och särskilt glödlampan. Parummodellen med numera är en känd produkt som används av de största byggföretagen och industrijättarna togs från början fram åt en målarfirma som målade kvällar och helger men som inte fick rätt färgnyanser på väggen eftersom de LED-strålkastare de använde inte hade tillräckligt högt färgåtergivningsvärde. De hade prövat tre konkurrenters LED-strålkastare men med samma usla resultat. Vår återförsäljare EBS utvecklade då en specialstrålkastare med högt CRI-värde. Den första modellen hade endast 90 lumen per watt men ett mycket gott färgåtergivningsvärde. Det var lite över tre år sedan den LED-strålkastaren togs fram. Idag har strålkastarna i LED optimerats väsentligt och utveckligen går framåt med stormsteg. Från de 90-lumen per watt som den första strålkastaren hade har vi idag högt ljusstyrkan med det dubbla. Det vill säga 180-lumen per watt. Man kan alltså välja en 100-wattare istället för en 200-wattare och få exakt samma ljusstyrka. Vi har även högt färgåtergivningen på strålkastarna som idag har ett färgåtergivningsvärde på Ra95.

LED-belysning håller längre, kostar mindre och är mer skonsam mot ögonen

LED-belysning är vid inköpstillfället ofta mer kostsam än vanlig belysning. Vanlig belysning måste emellertid bytas med jämna mellanrum och där tillkommer underhålls- och servicekostnader som står för en rejäl del av summan. Med LED slipper man både frekventa underhåll, reparationer och därför driftstopp. Bra belysning med hög färgåtergivning utan flimmer är viktigt. Väljer man att köpa LED-strålkastare med billig prislapp får man ofta det man betalar för. Väljer man en premiummodell får man flera fördelar. Bland annat så håller belysningen avsevärt längre än billig LED-belysning. En premiumlampa har också uppdimensionerat delar av elektroniken och såsom eltillförsel för att undvika flimmer och de har ofta ett högt färgåtergivningsvärde. Som är bra för ögonen. Flimmer, dålig färgåtergivning och felaktig färgtemperatur kan skada ögonen och orsaka huvudvärk. Trots att man inte upplever att belysningen exempelvis flimrar. Endast hjärnan uppfattar de snabba flimmervågorna och det kan skapa både trötthet, huvudvärk och ohälsa. Fråga våra elmontörer och belysningsexperter vilken belysning du ska ha. Det är inte alltid enkelt att välja. Vi kan erbjuda all belysning som finns idag i ny modern LED. Oavsett armatur, sockelmodell eller ljuskälla.

Strålkastare i LED som arbets- och byggbelysning

Strålkastare i LED fungerar i flera sammanhang. Varje bostad bör ha en bygglampa med exempelvis 10-watt i garaget som även med fördel kan kompletteras med en i bilen. Om man någon gång stannar vid en mörk plats kanske vintertid. Då kan lampan bli din tillfälligt bästa vän. Det kan sägas av egen erfarenhet. En bygglampa i denna form är helt portabel och laddningsbar med ett batteri på baksidan. Batteriet kan laddas upp både via det vanliga vägguttaget som via cigarettuttaget som finns i de allra flesta fordon. Många bygglampor har dessutom en eller två USB-portar som man kan ladda sin telefon eller suftplatta från. Batteriet som ofta är av Lijon eller något annat Lithiumbatteri har lång hållbarhet och är både keramiskt och kemiskt stabilt. Och laddas upp snabbt. Byggbelysning är ofta större modeller av byggstrålkastare. Exempelvis LED-strålkastaren Parum ovan. Som används av större bolag såsom Skanska, Holmen Timber, Elektroskandia, Serneke, Wästbygg och Flexator för att nämna några av de som använder strålkastaren Parum i sin dagliga verksamhet. Strålkastaren kan beställas genom oss. Strålkastaren finns i två modeller med Parum PRO och Parum Retina.

Läs även om solcellsbelysning här.