Ljusstyrning2019-10-02T14:08:00+02:00

Anpassade belysningslösningar i LED

Framtidens belysning är smart och kan ställas in för att förutse olika rutiner och tider på dygnet den ska verka. Rörelsesensorer och dagsljussensorer ser till att ljuset är på när det ska och avstängt när ingen är i området. Det går också dimma ner belysningen får att få önskad effekt. För att rama in huset och ge det liv kan du exempelvis ge entrén en varmt välkomnande ljus. Som är inbjudande och ser ståtligt ut. Med ett styrsystem så anpassas belysningen ytterligare. Områden och lokaler som är obefolkade är släckta medan ockuperade lokaler har perfekt ljus. Hög färgåtergivning är ett måste där människor arbetar och vistas under längre tider. Systemet samlar också in data för att optimera energianvändningen och sänka bostadsrätten eller lokalens energiförbrukning. Vi anpassar belysningslösningar för både hem, bostadsrättsföreningar och företag. Med ett smart system kan du också få siffror i realtid om din belysnings-energiförbrukning. Du kan också härleda var den högsta förbrukningen av el kommer ifrån. Och om så krävs åtgärda det och göra besparingar. Systemet är omfattande och kan kombineras med olika moduler. Varje modul har olika funktioner. Behöver man styra fler ljuspunkter kan man kombinera med en modul från var många LED-lampor kan kontrolleras. Ska man renovera hela lägenheten är ljusstyrning att rekommendera. Det ger lägenheten en modern och funktionell belysning som sparar energi, miljö och pengar. Sen får du smart interaktiv belysning som följer dina rutiner och ger dig det ljus du behöver för att må bra. Under vinterhalvåret är det viktigt att man återskapar det naturliga solljuset som ofta saknas under långa perioder. Med ljusstyrning ställer du in exakt de olika ”rum-scener” du önskar. Om det så är allmän belysning eller stämningsbelysning. Eller kanske dimmad RGB-belysning för att sätta stämningen vid olika tillfällen. Som middagsbjudningar, hemma kvällar framför TVn eller andra tider du behöver koppla av.

Styrsystem för belysning – Ljusstyrning

Det finns olika smart alternativ att välja mellan beroende på vilken slags ljusstyrning man eftersöker. Ett känt system är DMX512 med 32-kanaler som kanske bäst lämpar sig vid idrottsevenemang, utomhusföreställningar och konserter där man vill ha en mer avancerad ljusshow. System som lämpar sig för bostadsrättsföreningen och hem är ljusstyrningssystem som KNX-systemet eller det kanske mer kända DALI-protokollet. Genom ljusstyrnings-systemet kan du ställa in vissa zoner som belyses med en viss effekt och ljusstämning. Medan en annan del av lokalen har annan ljussättning om annat arbete föregår där. Det skapar miljöer där arbetare är mer produktiva, mer sällan sjukskriva och där ohälsan är låg. Har forskning visat. Med ljusstyrning kan du anpassa belysningen så den är som bäst lokalt där den verkar. Inomhusbelysning har högt färgåtergivningsvärde och ska vara flimmerfri. Givetvis från det flimmer som ögat normalt inte uppfattar. Flimmer kan skapa huvudvärk och andra bieffekter som kan vara skadliga. Belysning med dåligt färgåtergivningsvärde kan förstöra både foton och film. I klädbutiker blir det ännu viktigare då ljuset måste återskapa kläderna verkliga färger. Vilken endast LED-belysning med högt färgåtergivningsvärde gör.

Värden i att optimera sin LED-belysning med ljusstyrning

Det finns flera värden i att optimera sin LED-belysning med ett ljusstyrnings-system förutom den rent ergonomiska och hälsorelaterade. Det finns redan i LED in inbyggd moralist betänklighet. När man kan byta ut en 50-watts halogenlampa mot en LED-lampa på 5-8-watt borde inte betänkligheterna vara så stora. LED innebär en minskning av utsläppen och är en positiv ljuskälla ur miljösynpunkt. Genom olika ljussättningar – som vi nämnt ovan – där man lokalt kan ändra ljuset ger piggare och mer alerta arbetare. Det har också visat sig minska sjukskrivningar och ohälsa på arbetsplatser. Kombinerar du både inomhusbelysning och utomhusbelysning i LED med rörelsesensorer och dagsljussensorer så använder du bara belysningen när det krävs. Energieffektiviseringen till LED är redan väsentlig. En LED-armatur av högre prestanda sägs kunna sänka energiförbrukningen med 70 procent.

Ljusstyrning optimerar även ventilation och kan styras från appar

Belysningen kan idag styras från appar. Både i ett bostadshus med flera boende. Som exempelvis en bostadsrättsförening. Eller ett kontor. Kan de boende eller arbetarna ändra ljus i det rum de befinner sig. Eller på andra platser i lokalen. Genom att varje produkt har en IP-adress som appen känner av och som du sedan kan styra. Det förbättrar både energiförbrukning och effektiviteten där systemen används. När man optimerar sin ljusanläggning med exempelvis KNX, kan man även synkronisera ventilationssystem med de ändrade temperaturerna från LED-belysningen. Och på så sätt även sänka värmeförbrukningen. Både uppåt och nedåt beroende på årstiden. Eftersom LED inte avger värme så sänker det nedkylningskostnaderna på sommaren. Har man även tätt isolerat minskas även uppvärmningen vintertid.

Alla delar av bostadsrättsföreningen kan energioptimeras med smarta system

Alla delar av bostadsrättsföreningen kan energioptimeras genom olika smarta system. Inomhusbelysning, trapp- och nödutgångsbelysning, parkeringsgarage och utomhusbelysning med parkeringsplatser och utomhusområden. Utomhusbelysningen står ofta för en väsentlig del av den totala belysningskostnaden för en bostadsrättsförening. Eller någon annan som använder utomhusbelysning. Inte sällan låg de tidigare lamporna som kunde vara i kvicksilver på 125- till 400-watt eller HPS till så mycket som 1080-watt. Områden man inte tänker på i första hand är lika om ofta inte viktigare att belysa. Kanske för att skapa en nödutgång som fungerar även om elen gått. Eller för att belysa en annars mörk och skum parkeringsplats vid ett bostadshus. Använder man ljusstyrning och smarta sensorer kan man spara stora summor trots att man redan kanske använder LED. Sensorer som stänger av belysningen när ingen aktivitet ser. För att sedan automatiskt tändas vid behov. Med ett ljusstyrningssystem kan du även styra belysningen på distans genom exempelvis en dator. Där du också kan ställa in de olika scenerna belysningen ska ha vid varje given tidpunkt. Och beroende på årstiden och det ljuset.

Läs mer om utomhusbelysning och gatuarmaturer här.

Det finns många fördelar med att ha smart områdes- och utomhusbelysning

Det finns många fördelar med att ha smart områdes- och utomhusbelysning både ekonomiskt och funktionellt. Att inte behöva tända belysningen i parkeringsgaraget. Och heller inte behöva släcka. Eftersom systemet stänger av belysningen en förutbestämd tid efter rörelserna i rummet slutat. För att sedan tändas upp under tiden nästa boende kommer. Vill man inte ha helt nedsläckt går det att dimma ner belysningen till en viss önskvärd nivå exempelvis 20 procent när ingen är i parkeringshuset eller lokalen. På så sätt ser det inte tomt och öde ut när ingen är där. Även entréer och trapphus liksom utomhusbelysningen kan med fördel dimmas ner om man använder LED. Tidigare var det en ekonomisk fråga. Idag kan man knappast motivera nedsläckt LED-belysning med kostnaden. Belysningen utomhus bör ställas in så den ger ett sken för att sedan tändas upp helt allteftersom lamporna aktiveras. Så att ljuset följer personen i rörelse för att sedan successivt släckas ned bakom personen när nästa lampa tänds. Det går även göra att ljuset dimmas steglöst i exempelvis en korridor när någon passerar korridorens sensorer.

Styr dina strålkastare i LED med ljusstyrning.

Klicka här för Elitbygg & Ekodesigns hemsida!