Passivhus är en samling byggtekniker som gör huset mycket energieffektivt

Byggtekniken för passivhus kan appliceras på både villor och flerfamiljshus. Passivhus är som sagt en samling byggtekniker som innehåller flera olika moment med tjock isolering och smart ventilation samt ett komplext system som gör om inkommande luft till fräsch varmluft genom den koldioxid vi andas ut. Husets isolering fungerar som ett skyddande skal som inte släpper ut någon värme. Väggarna, taket och golvets isolering är avsevärt tjockare än vanliga hus. Och genom ventilationssystemet omvandlar huset de boendes, tillsammans med elektriska apparater och inkommande sol, till värme. Det finns vissa riktlinjer för att ett hus ska få kalla sig passivhus. Huset får exempelvis inte förbruka mer än 15 kWh/m²/år. Det finns även detaljregler och de svenska normerna för passivhus säger att förbrukningen eller den tillförda effekten per kvadratmeter endast för vara 10W för flerfamiljshus och för småhus 12W för friliggande bostäder. Det har också att göra med olika klimatzoner och kan därför variera något. Exempelvis tillför man i den norra klimatzonen 4 W per kvadratmeter. Läs mer om passivhus genom att klicka på länken!

Källa Wiki

2019-01-16T21:56:10+02:00