Varje detalj är viktig för att få det perfekta hemmet

Man köper ett hus. Själv gör man det till ett hem. För det finns flera metoder. Belysning gör mycket och kan skapa en skön atmosfär som passar varje rums aktivitet och tidpunkt. Många förnedrar det modernt ett begrepp som kanske bör benas ut något men som inte ryms inom ramen för denna framställning. Modernitet är egentligen en samhällsordning och innebär det civila samhälle som växte fram  efter upplysningen. Modernt från latinets Modernus avser en tid före och en tid efter. I den meningen får det nya och därför moderna stå för begreppet. Ett modernt hem ska ha alla nödvändigheter och lite till. Det ska sköta sig lite själv och ha de funktioner och förnödenheter man behöver. Vad kan ett smart funktionellt hem bestå utav? Ljus gör hemmet sägs det. Belysning har i varje fall stor inverkan på hur du mår. Och är du hemma mycket är det viktigt att du återskapar det naturliga ljuset. Med i och för sig artificiellt LED-ljus men det fungerar för att hålla sig pigg och alert. På kvällar och helger vill man kanske ha mer nertonat ljus och använda sin effektbelysning. Då är trappbelysning, och LED-lister ett snyggt sätt att belysa sitt hem. Aluminiumprofiler har blivit en effektiv ljuskälla som kan anpassas till annars olämpliga ställen för belysning. Med profilerna kan man göra snygga ljusspel hemma och ändra ljustemperaturen eller färgen med fjärrkontroll. Som nästan alltid finns med LED-strips vilket är produkten som finns inuti de annars tomma aluminiumprofilerna. Något som blivit mer och mer modernt den senaste tiden men inte fullt ut anammats.

Tillbaka till byggsidan! 

Ett smart hem för en monolog med sig själv och styr sina förehavanden. För din skull!

Ett smart modernt hem är en bred definition. Det finns alla möjliga metoder idag för att göra hemmet smartare. Och mer miljövänligt. Ny teknik kommer ständigt som förändrar spelplanen på flera sätt. Idag kan exempelvis elprodukterna i ditt hem ha egna IP-adresser. Syftet är givetvis att kunna styra dem på ett eller annat sätt. Bortser vi från den mer komplexa byggtekniken kring passivhus eller nollenergihus och inriktar oss mot insidan kan ljusstyrning vara en intressant ändå att börja i. Ljusstyrning innebär att du genom ett ljusstyrningssystem. Det finns en rad olika såsom KNX, DALI, DMX512 osv. som kopplas upp via en dator med en mjukvara som du sedan ställer in efter dina egna rutiner exempelvis. Man kompletterar även med rörelsesensorer och dagsljussensorer som optimerar belysningen som bara är på när det behövs och anpassas samtidigt till just den ljusstyrka som behövs. Allt för att spara energi. Ljusstyrningssystemet kan också kompletteras med tilläggsmoduler som läser av energiförbrukningen. En modul anpassar även ventilationen att synka ihop med belysningen så värmen optimeras. Det går att mer eller mindre automatisera hela huset från en smarttelefon eller en suftplatta. Där man kan styra allt från persienner, TV, dörren och belysningen. För att nämna några.

Läs mer om smart belysning här!

2019-01-11T19:53:56+02:00